Zelfverdediging

Judo betekent de zachte weg. Het woord komt van twee Japanse woorden ju wat zacht, meegevend betekent en do, wat staat voor weg of pad. De zachte zijde van het judo zit hem in de opvatting en techniek. Bij andere vechtsporten word lesgegeven in het bekwaam slaan en trappen, terwijl bij judo wordt geleerd dat meegeven kracht is. Het gebruik maken van de kracht van de tegenstander en deze gebruiken om de tegenstander te verslaan. Randori is het Japanse woord voor oefengevecht. Je probeert met een partner de geleerde technieken op elkaar uit waarbij je de tegenstand kan variƫren van licht tot wedstrijdniveau. De beginnende judoka leert dit principe vooral op de grond. Al stoeiend leert hij of zij houdgrepen en kanteltechnieken. Maar daarnaast wordt ook het lichaam getraind in snelheid, kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en coƶrdinatie. Mentaal wordt inzicht, reactievermogen, doorzettingsvermogen, hardheid en zelfvertrouwen getraind. Ik heb nu de gele band.

Leave a Reply