FFP3

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM.nl) raadt hulpdiensten aan bij diverse soorten uitbraken van ziektes gebruik te maken van zogeheten ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’. Het gebruiken van een gecertificeerd mond-neusmasker kan bij een virusuitbraak als EBOLA, SARS of MERS simpelweg het verschil tussen ziek-worden en gezond-blijven betekenen.

Serieuze mond-neusmaskers worden getest volgens EN149:2001, de Europese norm voor filtrerende maskers. Hoe ‘effectief’ een filter is wordt uitgedrukt in de vorm van ‘typegoedkeuringen’ waarbij de letters FF en P en een getal gebruikt worden. FF staat voor ‘Filtering Facepiece’ en P staat voor ‘Particles’. Het cijfer bepaalt de klasse van het filter.

Technisch gezien mogen mond-neus filters (zowel FFP1, FFP2 en FFP3) die goedgekeurd worden volgens EN149:2001 maar maximaal 2% ‘lekken’ langs de zijkant van het filter. De eventuele filterlekkage (in het filter zelf) mag volgens EN149:2001 zijn FFP1: 20%, FFP2: 8%, FFP3: 2%.
Dát de maskers getest zijn en aan de norm voldoen kun je zien aan het CE teken dat op ieder masker is gedrukt.

Alle vormen van maskers (zowel gasmaskers als neus-mond maskers) hebben maar een bepaalde maximale filtercapaciteit. Zorg daarom altijd dat je minimaal over 1 of 2 reservemaskers beschikt.

De maskers zijn hygiënisch verpakt en zijn voor éénmalig gebruik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *